Vaartocht door het Westland juni 2014

KORT VERSLAG VAARTOCHT VAN DE NIEUW-ONTDEKTE ROUTE NAAR HET WESTLAND.

Een groot gedeelte van deze route werd tot de 70’er jaren door tuinders gebruikt om per schuit naar de oude veiling in Sammersbrug te komen.

Het Waterschap Delfland heeft ook dit jaar aan ‘de Hollandse Vloot’ vergunning verleend om deze wateren bevaren.

Het is zondag 29 juni 2014, een beetje bewolkt en zo bleef het de rest van de dag. De regencapes en paraplu's konden dus in het foedraal blijven.

Als we dan allen op tijd in de boot zitten en de koffiepot rondgaat, wordt er direct vertrokken.

De drie uur durende vaartocht voer ons over de veelal onbekende wateren van Den Haag, Rijswijk, de Strijp, Sammersbrug, (de nieuwe stadswijk) Wateringseveld en Sion (met oude z'n buitenplaats) richting Delft. Eenmaal terug op de Vliet vallen ons de opgeknapte huizen in verschillende oude bouwstijlen op. 

Vanaf het water zijn sommige stadsdelen net onbekend terrein. Meestal race je met de auto of met de fiets naar je bestemming zonder goed om je heen te kijken.

De boot had naast een toilet ook drank aan boord zodat er genoten kon worden van wijn, bier of fris. Zelfs hartige versnaperingen gingen de boot rond.

Met zo'n vaartocht neem je alles beter in je op en geniet je van de mooiste (water)vogels en gras- en plantensoorten. Zelfs de reigers en ooievaars waren ons goed gezind.

Om 16.00 uur precies waren we weer op de plek van vertrek. Voldaan en gekleurd door de zon gingen we huiswaarts.

Een dergelijke tocht is zeker voor herhaling vatbaar. Houdt dus de nieuwsflits van de PV in de gaten.

Wilma den Heijer