Personeelsvereniging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
home
Fotowissel
Fotowissel

workshop sinterklaas november 2018

Op 21 november 2018 werd de SINTERKLAASWORKSHOP gehouden bij Bakkerij Boheemen.

Oh, oh, wat was dat een feestje woensdag 21 november 2018 bij Bakkerij Boheemen.

We werden verwelkomd door de vriendelijke en vooral geduldige topbakkers Frank en Michel die ons bij aankomst trakteerden op koffie / thee met een Bossche Bol. Wilma den Heijer heette ons welkom namens de Personeelsvereniging en de stemming zat er al meteen in.

We kregen een plastic schort om en het verzoek om de handen te wassen; ‘hygiëne voor alles’.

Het pepernotendeeg lag op de werkbank al op ons te wachten. Uit zelf te rollen strengen deeg, werden pepernoten gesneden die vervolgens door de bloem werden gezeefd en met olie besprenkeld; daarna gingen de platen met pepernoten in de oven om ze vervolgens heerlijk bruin te bakken; een leuk klusje en eigenlijk blijkt dit achteraf, ook wel het makkelijkste onderdeel.

Hierna begonnen we met het spuiten en decoreren van maar liefst twee chocoladeletters. Het is best lastig om met een spuitzak van de warme en dunne melkchocolade een toonbare chocoladeletter te maken die dan ook nog in de verpakking moet passen. Ik heb de letters B en een M gemaakt, niet dat ik iets speciaals had met die letters maar omdat daar natuurlijk de meeste chocolade in wordt verwerkt. Van de overgebleven chocolade werd nog een mooi hart gemaakt dat werd gedecoreerd met heerlijke noten en chocolade figuurtjes.

Tijdens de workshop mocht Sinterklaas natuurlijk niet ontbreken. Uit stukken overheerlijke, gekleurde marsepein maakten wij zijn voeten, handen, buik, tabberd, mijter en mantel. Dit was wel het lastigste onderdeel van de workshop omdat je hierbij heel gedetailleerd te werk moet gaat. “Nog een geluk dat wij de marsepein niet zelf hoefden te maken”. Het boek van Sinterklaas maakten we tenslotte van bruine en witte marsepein voorzien van een marsepeinen ‘S’ of een kruis.

Het was leuk om te zien dat alle Sinterklazen met dezelfde materialen er toch allemaal anders uitzagen.

Het was niet alleen een gezellige, maar ook leerzame en smakelijke workshop en alles wat wij  gemaakt hadden, mochten wij ook mee naar huis nemen.

Linda van Peursen